Terug naar overzicht

Fundamenten van Lichaamsgerichte Psychotherapie (Volzet)

  • Algemeen
  • Programma
  • Praktisch
  • Docent

Tijdens deze lesdagen neemt Dr. Joeri Calsius je mee doorheen psychologische en biologische beginselen van het lichaamsgericht werken. 

In de basiscursus ‘Fundamenten Lichaamsgerichte Psychotherapie en Geïntegreerd Lichaamswerk EBW®' starten we met het stapsgewijze uitbouwen van een trans-disciplinair en wetenschappelijk verankerd werkmodel om anders te kijken naar het lichaam in (psycho-)therapie.

We leren om de hulpvraag te begrijpen vanuit een ontwikkelingsgevoelige context en staan stil bij de werking van het onbewuste. Vervolgens gaan we dieper in op fundamentele ontwikkelingspsychologische processen zoals hechting, basisvertrouwen, lichaamsbewustwording, mentalisatie en hun relatie met zowel klachtontwikkeling als het therapeutisch proces.

Daarnaast leren we ontwikkelingsdynamisch kijken naar een brede waaier aanmeldingsklachten zoals spanning, angst, paniek, depressie en functioneel somatische syndromen maar ook borderline, de narcistische structuur en psychosegevoeligheid komen aan bod. Hierbij besteden we steeds aandacht aan het begrijpen van klachten vanuit onderliggende biologische, psychologische en sociale processen. Daarom hanteren we in deze modules een domeinoverstijgende bril waarbij diverse kennisdomeinen zoals de klinische psychologie, ontwikkelingspsychologie, psychiatrie, neurowetenschappen en filosofie aan bod komen. Wanneer we de opgedane inzichten en vaardigheden een eerste keer vertalen naar de concrete praktijk, doen we dat aan de hand van het concept van het gepantserde lichaam.  Hiertoe duiken we dieper in de myofasciale anatomie en ontdekken hoe traumatische spanning zich vast kan zetten in het lichaam en er eveneens weer uit gereleased kan worden door geïntegreerd lichaamswerk.

Gedurende deze 2-daagse opleiding krijg je zicht op de psychologische en biologische fundamenten van lichaamsgericht werken. De trainer is niemand minder dan Dr. Joeri Calsius. Deze klinisch psycholoog en kinesitherapeut specialiseerde zich als osteopaat en als lichaamsgericht psychotherapeut.

Hij is naast universitair docent ondermeer ook auteur van de baanbrekende boeken 'Werken met een lichaam dat moeilijk doet' en 'In de wachtkamer van het lichaam'. Behalve een psychologische en biologische hanteert Joeri ook een filosofische bril. 

De training zal je een gefundeerde theoretische en praktische basis geven die je zal helpen bij het toepassen van lichaamsgerichte therapie. Joeri Calsius biedt een domein-overstijgend raamwerk van lichaamsgerichte psychotherapie. Vanuit deze theoretische uiteenzetting kan je lichaamsgericht werk beter toepassen in de praktijk; een must voor elke lichaamsgerichte werker!

Meer weten over wat je precies zal leren? Lees hier het interview met dr. Calsius. 

Meer weten over lichaamsgerichte therapie? Je leest het in dit artikel dat dr. Calsius schreef in het tijdschrift Psyche.

(Klik op 'Programma' en 'Praktisch' voor meer info)

In de basismodule steken we meteen van wal met een kernaspect van lichaamsgericht werken, namelijk het belang van het onbewuste in therapie. Vervolgens gaan we dieper in op fundamentele ontwikkelingspsychologische processen zoals hechting, basisvertrouwen, lichaamsbewustwording, mentalisatie en hun relatie met zowel de klachtontwikkeling als het therapeutisch proces. Daarnaast leren we ontwikkelingsdynamisch kijken naar een brede waaier aanmeldingsklachten zoals spanning, angst, paniek, depressie en functioneel somatische syndromen maar ook borderline, de narcistische structuur en psychosegevoeligheid komen aan bod. Telkens besteden we aandacht aan het begrijpen van klachten vanuit onderliggende biologische, psychologische en sociale processen. Daarom hanteren we in deze modules een domeinoverstijgende bril waarbij diverse kennisdomeinen zoals de klinische psychologie, ontwikkelingspsychologie, psychiatrie, neurowetenschappen en filosofie aan bod komen. Wanneer we de opgedane inzichten en vaardigheden een eerste keer vertalen naar de concrete praktijk, doen we dat aan de hand van het concept van het gepantserde lichaam.

Datum

9 en 10 februari 2023. Telkens van 9u30 tot 17u30.

Prijs

€350 (excl. BTW) of €423,50 (incl. BTW). 

Catering

Er is geen catering voorzien tijdens deze training. Breng zelf graag een lunchpakket mee. We beschikken over een ruime keuken waar je je lunch kan opwarmen. Het centrum biedt gratis koffie, thee en water aan.


Certificaat

Na het volgen van deze training ontvang je een certificaat.

KMO

Deze training komt in aanmerking voor subsidie via de KMO-portefeuille.

  • Diensten gericht op het aanleren van competenties die deel uitmaken van een beroep uit de knelpuntenberoepenlijst van de VDAB: arts, kinesist en verpleegkundige zijn een knelpuntberoep
  • Diensten gericht op het aanleren van technologische, technische, exact-wetenschappelijke of wiskundige kennis en de toepassing ervan in beroepen. STEM-opleidingen en Zorg STEM-opleidingen gepubliceerd op onderwijskiezer.be voldoen aan deze voorwaarde: masters geneeskunde, masters revalidatiewetenschappen & kinesitherapie & bachelors verpleegkunde

Er worden maximaal 10 studenten toegelaten.

dr. Joeri Calsius

Docent

dr. Joeri Calsius

Docent

Dr. Joeri Calsius is van basisopleiding klinisch psycholoog (PhD.) en kinesitherapeut, hij studeerde eveneens cultuurfilosofie (MA.) en gezondheidswetenschappen (MSc.). Hij specialiseerde zich als lichaamsgericht psychotherapeut en osteopaat D.O. Hij promoveerde op een verhandeling over een geïntegreerde benadering van angst vanuit psychodynamische, fenomenologische en lichaamstherapeutische invalshoek. Voor dit proefschrift ontving hij in 2013 de Van Helsdingen Prijs van de Nederlandse Stichting Psychiatrie en Filosofie. 

Hij is werkzaam in een eigen groepspraktijk te Maasmechelen met focus op een geïntegreerde benadering van stress, psychosomatiek en trauma. Daarnaast is hij deeltijds universitair docent en gastdocent aan diverse postgraduaat-opleidingen in binnen- en buitenland. Als onderzoeker publiceert hij over facetten van geïntegreerd lichaamswerk. Hij is auteur van diverse peer-reviewed publicaties en boekbijdragen. Zijn handboek ‘Werken met een lichaam dat moeilijk doet. Een andere kijk op het psychosomatische lichaam in therapie.’ (Acco, 2017) kent momenteel een vierde druk en verscheen bij Routledge (2020) als ‘Treating psychosomatic patients. In search of a transdisciplinary framework for the integration of bodywork in psychotherapy’. In 2021 verscheen zijn meest recente boek ‘In de wachtkamer van het lichaam. Een ontwikkelingsdynamische basis voor geïntegreerd lichaamswerk en lichaamsgerichte psychotherapie’. 

Wanneer: 9 februari 2023 tot 10 februari 2023
Waar: AgapeBelgium
€350.00
Excl. BTW

de psychodynamische ontwikkeling van een individu leren kennen is een meerwaarde in de osteopatische praktijk

Christophe, 42 jaar, osteopaat

De lesgever beheerst een zeer mooie combinatie van theoretische fundering en praktijk en dat is boeiend, aangenaam en inspirerend

Kathleen Houtteman

State of the art theoretische onderbouwing van lichaamsgericht werken. Inhoudelijk sterk, en ik vond ook handvaten om de vertaling te maken naar mijn eigen werk.

Ann De Ron, 47, trainer Emotioneel Lichaamswerk en Lichaamsgericht therapeut.

Ik ben niet meer diegene die ik meende te zijn. Door ervaringsgericht lichaamswerk onderbouwd met wetenschappelijk gefundeerde modellen leerde ik naar mezelf te kijken en mezelf langzaam te aanvaarden zoals ik echt ben.

Inge Denayer

©2023 Agape Belgium | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Juridische informatie | Covid19-informatie