4-jarige Opleiding Danstherapie
- Algemeen
- Programma
- Praktisch
- Docent
Wil je graag Danstherapeut worden? Sluit je dan aan bij onze 4-jarige opleiding Danstherapie. Meer dan 200 studenten hebben wij reeds mogen begeleiden in het waarmaken van hun droom.
Bekijk hier de brochure.
Bewust bewegen of bewust dansen heeft een bijzondere uitwerking op onze ontwikkeling als mens.
Dansen geeft niet alleen vreugde en energie. Dansen en bewegen kan een bron zijn van bewustwording en transformatie. Een plaats waar wij emoties hanteerbaar kunnen maken of waar wij subtiele voelbare energie kunnen ervaren die in zijn woordloosheid toch een diepe zingeving doet ontwaken. Deze opleiding geeft je de mogelijkheid verschillende methodes eigen te maken waar het dansen en het bewegen een helende werking heeft op het lichaam, de geest en de persoonlijkheid van de mens.
Danstherapie behoort tot de lichaamsgerichte psychotherapie. Deze gespecialiseerde vorm helpt je bewust te worden van je lichaam, je blokkades en de manier waarop jouw persoonlijkheid verweven is met je lichaam en hoe je deze - vaak verkrampte - relatie kan herstellen.
Bewust worden van jouw lichaam betekent je bewust worden van jouw gedrag, jouw denkpatronen, stemmingen, handelingen en indrukken. Kortom: bewust worden van jouw lichaam staat gelijk aan het bewust worden van jouw mogelijkheden.
In deze gecertificeerde opleiding ervaar en leer je verschillende danstherapeutische methodieken en therapeutische vaardigheden, zoals Laban Movement Analyses, Bartenieff Fundamentals en Authentic Movement. Dit zal je in staat stellen mensen te begeleiden in hun veranderings-, ontwikkelings-, acceptatie- en bewustwordingsprocessen.
Dansen of bewegen, is - net als praten - een belangrijk expressiemiddel van de mens en een dagelijks gebeuren. Veel mensen hebben een verkrampte relatie met hun lichaam, kennen hun lichaam niet of keuren het op verschillende manieren af. Dit heeft invloed op het goed voelen en vertrouwen in zichzelf en hoe iemand uiting geeft aan zijn persoonlijkheid.
Het gebruik van dans en beweging als een psychotherapeutisch of helend middel is geworteld in het idee dat lichaam en geest niet van elkaar gescheiden zijn. Onze voorouders dansten samen om het leven te vieren, expressie te geven aan diepe emoties, spanningen te ontladen, zichzelf te realiseren en verbinding te maken. Ook nu zijn er nog volkeren die dit actief beleven. In de jaren ’60 vestigden een aantal pioniers hun aandacht op de helende werking van dans en bewegen. Zo ontwikkelde dans- en bewegingstherapie zich tot een volwaardige vorm van psychotherapie.
“Danstherapie zal het bewegend en/of dansend lichaam aanwenden als middel om gunstige veranderingen teweeg te brengen in iemands psychisch, lichamelijk, emotioneel en sociaal wel-voelen” (definitie van het EADMT of Europese Associatie voor Dans- en BewegingsTherapie).
In deze opleiding leer je omgaan met emoties en ervaringen, met angsten en beperkende geloofsovertuigingen die jouw goed voelen in de weg staan. Je bewust worden van je lichaam geeft je vertrouwen en vrijheid. Je wordt geprikkeld in jouw creatief denken zodat problemen uitdagingen worden. Deze therapievorm is effectief bij onder meer angstklachten en -stoornissen, emotionele klachten, verslavingen, (preventie van) depressies.
Onze opleiding Danstherapie werd dit jaar grondig opgefrist, geactualiseerd en gekaderd binnen nieuwe internationale richtlijnen. Een structurele samenwerking met IACAET werd opgezet en deze biedt een extra bedding voor de student om nog meer te leren over deze bijzondere specialisatie.
De opleiding danstherapie kent nieuwe modules en een nog ruimer trainersteam. Wij kijken alvast uit om met een nieuwe groep danstherapeuten in spé te leren kennen.
(Klik op 'Praktisch' en 'Programma' voor data en prijzen)
Bekijk hier de brochure.
Beluister hier de podcast van Dansdocent.nu met Niek Ghekiere en Stephanie de Bruijckere: https://open.spotify.com/episode/2gftoqKpuLWt1WDxkVc3RN?si=jVJmDBxMRGadlThTB5rx_g&nd=1
Lees ons artikel in Dansmagazine op onze blog: https://www.agapebelgium.be/nl/blog/24/dans-bewegingstherapie-in-dans-magazine
Nog een leuk artikel op onze blog over de 5 hardnekkigste misverstanden over Danstherapie: https://www.agapebelgium.be/nl/blog/27/dans-bewegingstherapie-de-5-hardnekkigste-misverstanden
De volledige opleiding neemt 4 jaar in beslag, per jaar heb je een 7-tal opleidingsweekends (van 2 of 4 dagen). Als je de 4 jaar succesvol hebt beëindigd, ontvang je het certificaat van danstherapeut. Dit certificaat geeft je de mogelijkheid om verder te studeren en te specialiseren aan het LIMS in New York (VS).
Het leer-therapeutisch model staat centraal; leren door de therapie te ervaren, geeft jou niet enkel inzicht in de effectiviteit van de methode, het ondersteunt ook jouw persoonlijk groeiproces. Uit respect voor de wortels van dans vinden wij het belangrijk om jou kennis te laten maken met oude en oorspronkelijke dansen die vaak terug gaan naar de natuur en natuurlijkheid. Nadat de student de therapie en oude dansen zelf heeft kunnen ervaren, komen ook het wetenschappelijk onderzoek en de verklaringsmodellen van dans- en bewegingstherapie aan bod. De ervaring leert ons dat wanneer een student de methodes en zijn effecten ervaren heeft, de theoretische modellen sneller begrepen worden en eigen worden gemaakt.
Studielast
De opleiding bestaat uit 7 bijeenkomsten per jaar. Deze opleidingsblokken zijn verplicht residentieel.
Tussen de opleidingsblokken vormen de intervisiegroepen een belangrijke oefen- en verdiepingsplaats. Elke intervisiegroep krijgt 7 opdrachten per jaar.
Vanaf het 3de jaar kan er stage worden gelopen. Om in aanmerking te komen voor het certificaat dient de student alle blokken te hebben gedaan, 620 stage-uren en een afstudeerwerk op een positieve manier hebben afgewerkt.
Data van het eerste jaar
Module 1 Kennismaking DBT + Fundamenten van LPT & EBW® + Groepsdynamieken 1: 21 - 25 februari 2024
Module 2 Lichaam in de psychotherapie + Wortels van danstherapie: 13 maart - 17 maart 2024
Module 3 Neurobiologische concepten binnen LPT + Authentic Movement: 1 - 5 mei 2024
Module 4 Sound Movement & touch: 5 - 7 juli 2024
Module 5 Bewegingsanalyse + Positieve psychologie & creatieve processen: 25 - 29 september 2024
Tussentijdse evaluties op 8 en 9 oktober 2024
Module 6 Klinisch therapeutische toepassingen danstherapie: 15 - 17 november 2024
Raadpleeg de rest van het programma in de brochure: klik hier
De volledige opleiding neemt 4 jaar in beslag, per jaar heb je een 7-tal opleidingsweekends (van 2 of 4 dagen). Als je de 4 jaar succesvol hebt beëindigd, ontvang je het certificaat van danstherapeut.
Inschrijvingsprijs
Cyclus 1 Verkenningen: 20 opleidingsdagen - Totaalprijs voor het eerste jaar: €5317,20 (incl. BTW)
Deze prijs omvat het volgende en is inclusief BTW:
- opleidingskosten (docenten, materiaal, syllabi)
- verblijfskosten (catering en overnachting)
- €100 intakegesprek (excl. BTW)
Meer informatie over de prijssetting van alle cycli kan je nalezen in de brochure.
Afbetalingsplan
Er kan voor deze opleiding een gespreide betaling aangevraagd worden.
Inschrijfprocedure
De inschrijfprocedure bestaat uit het insturen van een motivatiebrief en het beantwoorden van een vragenlijst. Daarna volgt een intake gesprek, waarbij wij samen met jou kijken of deze opleiding passend is bij jouw vragen en doelstellingen.
Heb je vragen rond de opleiding, dan kan je een gratis kennismakingsgesprek boeken met de opleidingsverantwoordelijke. Dit kan via deze link: www.calendly.com/agapebelgiumstephanie (kies Intake)
Of je kan jouw vraag sturen via mail naar info@agapebelgium.be
Inschrijving is noodzakelijk en max. worden per jaar 16 mensen toegelaten. Wees op tijd, daar deze opleiding altijd veel geïnteresseerden kent.
Bekijk hier de brochure.

Gespecialiseerd trainersteam o.l.v. Stephanie de Bruijckere
AgapeBelgium werkt uitsluitend met autoriteiten of gespecialiseerden in hun vakgebied. Daarvoor doen we beroep op zowel Belgische alsook buitenlandse trainers. De opleiding wordt gedragen door dr. Joeri Calsius (BE), Rachel Porter (UK), Niek Ghekiere (BE), Stephan Marchant (BE), Evan Van Lissum (BE), Concha García Allen (USA), Ingrid Baart (BE), dr. Michelle Kurzenacker (NL), Alain Pringels (BE) en andere trainers. De coördinatie van deze training ligt in de handen van Stephanie de Bruijckere (NL) en Niek Ghekiere (BE).