Terug naar overzicht

Lichaamsgerichte Psychotherapie: Belichaamde Anatomie

  • Algemeen
  • Praktisch
  • Docent

Dat het lichaam centraal staat in lichaamsgerichte psychotherapie, dans- en bewegingstherapie en geïntegreerd lichaamswerk, spreekt voor zich. Wat vaak minder nadruk krijgt, is dat het therapeutisch werken via deze unieke dimensies ook voldoende inzicht vergt in hoe het lichaam als biologisch systeem functioneert.

Kennis van anatomie is voor gezondheidswerkers fundamenteel. Het spreekt voor zich dat wie lichaamsgericht werkt, ook voldoende inzicht moet hebben in hoe het lichaam als biologisch systeem functioneert.

Deze 2-daagse cursus ‘Belichaamde Anatomie’ is op maat gesneden voor therapeuten binnen lichaamsgerichte psychotherapie, dans- en bewegingstherapie en geïntegreerd lichaamswerk. We duiken twee dagen lang in de diepte en gaan op zoek naar antwoorden op vragen als ‘hoe ziet het myofasciale lichaam eruit?’, ‘wat zijn spierkettingen?, ‘hoe geraakt (traumatische) spanning in het lichaam en er weer uit?’, ‘wat is myofasciale pantsering?’ en ‘wat gebeurt er bij een release van spanningsblokkades?’

Deze cursus wil specifiek aansluiten bij de praktijk en wordt daarom thematisch opgebouwd van gezond naar verstoord functioneren en van cel- en weefselniveau naar het hele lichaam als functioneel systeem. Therapeutische inzichten en handvatten worden hierbij stap voor stap uitgelicht en besproken. Doorheen de cursus hanteren we actueel, wetenschappelijke onderzoek en een trans-disciplinaire bril die ons in staat moet stellen kritisch te kijken naar het eigen werk als therapeut. Aan de hand van casuïstieke oefeningen wordt de leerstof verankerd in de eigen praktijk. Aangezien deze cursus modulair aangeboden wordt staat ze open voor alle therapeuten, coaches en artsen die de vertaalslag wil maken naar belichaamde anatomie[1]. Wie verdere theoretische en praktische verdieping zoekt, kan terecht in specifieke vervolg-modules bij Agape.

Data

21 september (14u-18u)

22 september (9u - 17u)

23 september (9u - 13u)

Prijs

€544,50 (incl. BTW) of €450 (excl. BTW)

Kortingen:
KMO-portefeuille
De Vlaamse overheid subsidieert tot 30% van de training. Deze korting is niet cumuleerbaar met andere kortingen. Voor meer info surf naar www.kmo-portefeuille.be

De subsidie via de KMO-p kan enkel voor studenten die werkzaam zijn in volgende sectoren: een erkend medisch of paramedisch beroep, kinesitherapeuten of werkzaam binnen de paramedische beroepen zijnde de homeopathie, de chiropraxie, de osteopathie en de acupunctuur.


Covid-19

Alle opleidingen en trainingen kunnen we categoriseren als ‘corona-proof’ of ‘corona-resistent’. Opleidingen die corona-proof zijn, gaan door mits toepassing van strikte veilligheidsmaatregelen. Corona-resistent betekent dat wij ernaar streven dat een opleiding altijd zal kunnen plaatsvinden, ook als we opnieuw in lockdown gaan. 

Deze workshop is corona-proof. 

De training kan, enkel en alleen in het geval van een nieuwe lockdown, geannuleerd worden, omdat de inhoud niet overdraagbaar is via live e-learning. Indien dit zich zou voordoen, zullen de inschrijvingskosten die betaald werden, terugbetaald worden.

De concrete Covid-19 maatregelen die zullen genomen worden, kan je hier lezen: https://www.agapeacademy.be/nl/nieuws-en-publicaties/30/covid-19-richtlijnen

Joeri Calsius

Docent

Joeri Calsius

Dr. Joeri Calsius is van basisopleiding klinisch psycholoog (PhD.) en kinesitherapeut, hij studeerde eveneens cultuurfilosofie (MA.) en gezondheidswetenschappen (MSc.). Hij specialiseerde zich als osteopaat D.O en als lichaamsgericht, psychodynamisch psychotherapeut. Hij promoveerde aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht op een verhandeling over een geïntegreerde benadering van angst vanuit psychodynamische, fenomenologische en lichaamstherapeutische invalshoek. Voor dit proefschrift ontving hij in 2013 de Van Helsdingen Prijs van de Nederlandse Stichting Psychiatrie en Filosofie.

Hij is als klinisch psycholoog-psychotherapeut en osteopaat werkzaam in een eigen groepspraktijk te Maasmechelen met focus op een geïntegreerde benadering van stress, psychosomatiek en trauma. Daarnaast is hij deeltijds universitair docent en gastdocent aan diverse postgraduaat-opleidingen in binnen- en buitenland. Als onderzoeker publiceert hij over het centrale onderzoeksthema ‘het lichaam als toegangspoort in psychotherapie’. Hij is auteur van diverse peer-reviewed publicaties en boekbijdragen en ook beleidsmatig actief, o.a. binnen de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen. Zijn handboek ‘Werken met een lichaam dat moeilijk doet. Een andere kijk op het psychosomatische lichaam in therapie.’ (Acco, 2017) kent momenteel een derde druk en verscheen onlangs in Engelstalige versie bij Routledge (voorjaar 2020).

Wanneer: 21 september 2021 tot 23 september 2021
Aantal modules: 3 trainingen
€450.00
Excl. BTW

©2021 Agape Belgium | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Juridische informatie | Covid19-informatie