Terug naar overzicht

Binding door Bonding reeks

  • Algemeen
  • Programma
  • Praktisch
  • Docent

Elk mens heeft basisbehoeften. Zo is er ook een basisbehoefte naar betekenisvolle relaties. Het vermogen om nabije en positieve relaties te hebben waarbinnen wij mensen emotionele openheid en fysieke nabijheid kunnen ervaren en waarin wij ons veilig en beschermd kunnen voelen, is een belangrijke factor voor onze emotionele en mentale gezondheid.

Dit is de tekst, vrij vertaald, die achterop staat op het boek “Bondingpsychotherapy, Theoretical Foundations and Methods”, door Konrad Stauss in 2007.

Bonding Psychotherapie is een ervaringsgericht leerproces dat gebaseerd is op het mobiliseren en uiten van diepe gevoelens, het ontwikkelen van een positieve houding ten opzichte van zichzelf en anderen, en op het leren en oefenen van nieuw gedrag.

Bonding Psychotherapie werd in de jaren zestig en zeventig ontwikkeld door de Amerikaanse psychiater en psychoanalyticus Dr. Daniel Casriel (1924-1983).

Hij observeerde dat de behoefte aan emotionele en fysieke nabijheid van anderen heel belangrijk is in onze ontwikkeling. Casriel bestempelde deze basisbehoefte als de behoefte aan ‘binding’.

In 1972 schreef hij het boek ‘A Scream Away from Hapiness’, geïnspireerd vanuit zijn werk als psychiater bij de US Army in Okinawa. Gedurende de Koreaanse oorlog behandelde hij piloten met  “combat fatigue”, gevechtsvermoeidheid. Deze ervaring versterkte zijn begrip van de wisselwerking tussen emoties en de fysieke responsen van het lichaam.

Daarnaast, in zijn vrije tijd, observeerde Dan Casriel een primitieve cultuur in de buurt. In deze cultuur was geen sprake van criminaliteit of geweld, de mensen hadden in hun taal geen woord voor dief. Casriel was verwonderd bij het zien van zulke blije mensen, hun emotionele expressie en het gemak in het fysieke onderlinge contact. Deze ervaring heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het ontstaan van de bondingpsychotherapie.

Zo schreef Daniel Casriel als eerste over “emotionele stoornissen” als gevolg van een tekort in het vervullen van iemands “fundamentele bio-psychosociale behoefte”. Aan deze behoefte gaf hij de term “behoefte aan bonding”. Behoefte aan bonding definieerde Daniel Casriel als de behoefte aan fysieke nabijheid en emotionele openheid, die kan resulteren in een emotioneel resonerende connectie met de ander.

Sedert 1975 reisde Daniel Casriel naar Europa voor het geven van workshops en teachings, waaronder ook in Nederland en België.

Sinds die tijd is er een Internationale vereniging (ISBP International Society on Bondingpsychotherapy) waarvan verschillende landen lid zijn.

 

(Klik op 'Praktisch' en 'Programma' voor data en prijzen en meer info)

Praktisch richt de bonding zich op “het matwerk” en “het kringwerk”.

Op de mat wordt via de ervaring van “fysieke betrokken nabijheid” de weg naar het voelen en het ervaren van emoties geopend. Het intenser in contact komen met gevoelens, die je nog niet van jezelf kent of in jezelf hebt herkend, horen hier ook bij. Ook oude emoties, die er misschien niet eerder mochten zijn, kunnen naar boven komen of emoties die je nog niet eerder kon verwerken.

Het kringwerk richt zich vooral op affirmaties. Anders gezegd, we kunnen “stemmetjes” in ons hoofd hebben die zeggen: “ik ben niet goed genoeg, ik moet perfect zijn, ik mag geen fouten maken, ik kan er beter niet zijn, ik ben niet om van te houden, ...”

Al deze innerlijke overtuigingen lenen zich voor het kringwerk en kunnen we via het werken in de kring en na het intensieve werk op de mat, vertalen naar positieve overtuigingen, zoals bijvoorbeeld “ik mag fouten maken en dan ben ik nog steeds goed genoeg”. Of “ik ben om van te houden zoals ik ben” en last but not least “ik besta”.

(Klik op 'Praktisch' voor data en prijzen en meer info)

Prijs

€665 (incl. BTW)

Data

24 maart, 21 april, 26 mei, 23 juni , 27 oktober , 24 november, 15 december 2023

Telkens van 10-18u.

Inschrijving is noodzakelijk.

Maximaal worden 20 personen toegelaten.

Catering wordt niet voorzien voor dit programma. Gelieve zelf een lunchpakket bij te hebben. Koffie en thee zijn wel aanwezig (gratis) in het centrum.


Lieve Thienpont en Caroline Buys

Docent

Lieve Thienpont en Caroline Buys

Lieve Thienpont, psychiater en cliënt gericht therapeut, heeft jarenlang samen gewerkt met psychodrama- en bondingpsychotherapeut en opleider Ingemar Arn. De laatste jaren heeft Lieve met Ramon Vega, Argentijns bondingpsychotherapeut, opleider en lichaamsgericht therapeut internationale bondinggroepen geleid. Lieve heeft haar eigen praktijk en is actief in vzw Vonkel te Gent www.vonkleenluisterendhuis.be waar zij mensen met levenseindevragen begeleidt.

Caroline Buys, bijna gecertificeerd Dans- en Bewegingstherapeut, opgeleid bij AgapeBelgium, en MIT therapeut bonding, heeft in Argentinië bij Ramon Vega intensieve training in de bondingpsychotherapie gevolgd. En heeft in Slovenië een aantal bondingweekenden begeleid, onder supervisie van bondingpsychotherapeut en opleider Bogdan Polajner.

Wanneer: 24 maart 2023 tot 15 december 2023
Aantal modules: 7 trainingen
Waar: AgapeBelgium Koolskamp
€665.00
Incl. BTW

Bonding is voor mij een houvast, een groep waarin ik leer wat thuiskomen is en waar ik me veilig kan voelen. In de groep kan ik delen wat er in me leeft en ontdek ik wat er me echt bezighoudt.

Inge Dinnecourt

©2023 Agape Belgium | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Juridische informatie | Covid19-informatie