Terug naar overzicht

Lichaamsgerichte Psychotherapie: Ademtherapie - opnieuw 1 plekje vrij

 • Algemeen
 • Programma
 • Praktisch
 • Docent

Ademtherapie of 'The mindful breath' is een therapievorm waarbij de focus ligt op het reguleren van de adem. 

Er zijn diverse redenen waarom we werken met adem in therapie.

Zo kunnen ‘adem-interventies’ een belangrijke hulp bieden bij/voor:

 • Het reguleren van over- of onderprikkeling
 • Het vergroten of verminderen van de emotionele intensiteit
 • Het vergroten van energie
 • Het creëren van ontspanning
 • Het stimuleren van fysieke gezondheid

Ademwerk (Breathwork) is een overkoepelend begrip dat ademtechnieken en methoden omvat met als doel het fysieke, mentale en spiritueel welzijn te verbeteren. In de loop van de ontwikkeling van de lichaamsgerichte psychotherapie hebben ademtechnieken altijd een belangrijke, zoniet centrale positie ingenomen. Wilhelm Reich, Stanislav Grof, Leonard Orr en Jack Painter behoren tot de bekendste psychotherapeuten die specifieke ademtechnieken hebben ontwikkeld en beschreven. Deze en andere technieken komen aan bod in deze module.

Tijdens de 3 afzonderlijke blokken krijg je een theoretisch kader waarbij praktijktoepassing en zelfervaring centraal staat. Van Oosterse adempraktijken over het werk van Leonard Orr en Stanislav Grof tot modellen en technieken uit de Westerse psychotherapie en de laatste wetenschappelijke inzichten in fysiologie en neurofysiologie.

Je leert alles over adem en mindfulness, adem en therapie, Reichiaans ademen, adem en integratie, adem en emotieregulatie, de opladende en ontladende ademhaling, hyperventilatie en superventilatie, adem als levensenergie, adem en focussing.

Wolf animal breath wallpaper | 1920x1200 | 841931 ...

Programma

In het eerste blok worden de beginselen van ademwerk (Breathwork) uitgelegd. Adembewustzijn als toegang tot het lichaam. Adem als beweging en fysieke expressie van intern naar extern. De student verdiept de anatomie en fysiologie van het ademen, ‘ademruimtes’, adempauze, bodyscan, de  fundamenten van ademwerk, spierspanning in segmenten, adem en bewustzijn. Vertrekkend van de basis van Reichiaans ademen, een ademtechniek die de lichaamsspanningen oplicht en de deelnemer motiveert op een belichaamde manier zichzelf te bevrijden in de nabijheid van een verwelkomende getuige.

Het tweede blok gaat dieper in op de kracht van ademtherapie (bewust verbonden ademen of Conscious Connected Breathwork). Verder bouwend op de principes van ‘conscious connected breathwork’ worden de energetische cycli van ademen belicht en aspecten vanuit de psychologie en neuro-fysiologie geïntegreerd. We leren hoe het ademen verbonden is met vroegkinderlijke ervaringen (Leonard Orr) en met de geboorte (Stanislav Grof). Verder komt aan bod in dit blok regulatie en resource (emotioneel, mentaal), principes in ademtherapie, attunement en co-regulation & ademtherapie, window of tolerance, polyvagaal theorie en toepassing in somatic breathwork, emotionele spanningen in het lichaam, release in ademtherapie.

Het derde blok integreert de basisprincipes, theorie en praktijk en verbindt ademwerk met trauma in het lichaam. De relatie tussen adempatronen en persoonlijkheid wordt verkend. De student integreert de handson-technieken in ademtherapie-sessies en leert over ademen met bepaalde gezondheidscondities. Hier wordt ook aandacht gegeven aan de indicaties en contra-indicaties van ademtherapie. Je leert om lichaamsspanningen ook manueel te benaderen. Deze hands-on technieken ondersteunen de cliënt in het vrijmaken van subtiele spierspanningen die het ademen en het bewegen niet of te weinig aanraken. Deze technieken geven je nog meer mogelijkheden om individueel met cliënten te werken.

We bestuderen hoe ademwerk verbonden is met seksuele ‘energie’ en hoe dit onze persoonlijkheid en functioneren bepaalt. Een blok waar liefde, seksualiteit en ademhaling onderzocht worden binnen de deontologische grenzen van de psychotherapie. Doorheen de modules krijg je een totaalbeeld van therapeutisch ademwerk of ‘somatic breathwork’ met elementen van gesprekstherapie, ademoefeningen, beeldende expressie, beweging, muziek en lichaamswerk.

(Klik op de tabbladen voor data en prijzen)

De opleiding is opgebouwd als volgt:

 

Blok 1 Adembewustzijn (fysiek)

 • Anatomie en fysiologie van het ademen
 • Adem ruimtes, pauzes, Bodyscan
 • de fundamenten van ademwerk (CCB)
 • spierspanning in segmenten (Reich)
 • adem en bewustzijn

Blok 2 Regulatie en resource (emotioneel, mentaal)

 • principes in ademtherapie
 • attunement en co-regulation
 • window of tolerance
 • polyvagaal theorie en toepassing in somatic breathwork
 • emotionele spanningen in het lichaam
 • release door beweging en klank

Blok 3 Transformatie (spiritueel)

 • ademen en trauma in het lichaam
 • adempatronen en persoonlijkheid
 • Interventies en hands-on technieken
 • ademen met bepaalde gezondheidscondities
 • indicaties en contra-indicaties

en veel meer…

Literatuur

 Stijl van werken:

De training is vooral praktisch en gericht op zelfervaring.
Er wordt een theoretisch kader gegeven waarbij de focus ligt op praktijk, ervaren en doen.
Doorheen de modules krijg je een totaalbeeld van therapeutisch ademwerk met elementen van gesprekstherapie, ademoefeningen, beeldende expressie, beweging, muziek en lichaamswerk.

Literatuurlijst:

Breathe - James Nestor

The healing power of the breath – Patricia L. Gerbarg , Richard P. Brown

The Body Keeps the Score - Bessel van der Kolk M.D.

Feel to heal - Giten Tonkov

The Breathing Book - Donna Farhi

The breathing cure - Patrick McKeown

Data

3,4,5 juni 2022
1,2,3 juli 2022
2,3,4 september 2022

Telkens van 10u - 16u

Kostprijs

Totaal: €1800 excl. BTW of 2133,45 incl. BTW

De kostprijs omvat:

 • Training: €1305 excl. BTW of €1579.05 incl. BTW
 • Catering: €495 excl. BTW of €554.40 incl. BTW

Het programma is verplicht residentieel. Catering is niet optioneel. Overnachting is inbegrepen in deze prijs.


Kortingen:
KMO-portefeuille
De Vlaamse overheid subsidieert tot 30% van de training. Deze korting is niet cumuleerbaar met andere kortingen. Voor meer info surf naar www.kmo-portefeuille.be

De subsidie via de KMO-p kan enkel voor deelnemers die werkzaam zijn in volgende sectoren: een erkend medisch of paramedisch beroep, kinesitherapeuten of werkzaam binnen de paramedische beroepen zijnde de homeopathie, de chiropraxie, de osteopathie en de acupunctuur.

Indien je werkt met de KMO-p subsidie, dan betaal je een deel aan de KMO-p en een deel rechtstreeks aan ons.

Het totaal bedrag dat je aan de KMO-p dient aan te vragen, is €1530, namelijk bestaande uit:

€1305 opleidingskosten + €225 catering (Je kan maximaal €25 per dag catering aanvragen aan de KMO-portefeuille. 9 dagen x €25 = €225).

De BTW dient samen met de rest van de cateringkosten rechtstreeks gestort te worden aan AgapeBelgium: €603,45

Certificaat

Na het volgen van de training, ontvang je het certificaat, waardoor je met de aangeleerde methode binnen je eigen praktijk aan de slag kan. Om het certificaat te kunnen behalen, dien je reeds te beschikken over een bachelor of master diploma.


Covid-19

Alle opleidingen en trainingen kunnen we categoriseren als ‘corona-proof’ of ‘corona-resistent’. Opleidingen die corona-proof zijn, kunnen in het geval van een lockdown uitgesteld worden of geannuleerd. Corona-resistent betekent dat wij ernaar streven dat een opleiding altijd zal kunnen plaatsvinden, ook als we opnieuw in lockdown gaan. 

Deze workshop is corona-proof. 

De training kan, enkel en alleen in het geval van een nieuwe lockdown, geannuleerd worden, omdat de inhoud niet overdraagbaar is via live e-learning. Indien dit zich zou voordoen, zullen de inschrijvingskosten die betaald werden voor de lessen die niet kunnen doorgaan, terugbetaald worden. 

Griet Verstraete

Docent

Griet Verstraete

"Ik ben gefascineerd en gepassioneerd om de wijsheid van het lichaam aan te boren en met de adem te werken door middel van bewustzijn en bewuste beweging. Ik ben een Open Floor Embodied Movement-leraar, Therapy-in-Motion beoefenaar en Transformational Breath® Facilitator en Trainer. Co-creator van de "Wheel of life" academie, die trainingen aanbiedt in zelfontwikkeling en zelfleiderschap. Ik faciliteer workshops en individuele sessies, waarbij ik de kracht van bewust verbonden ademwerk en belichaamde beweging combineer. Gedurende 6 jaar maakte ik deel uit van het IBF Admin Team en een deel van het admin team van Atman, de Oostenrijkse ademwerkvereniging. Ik was jarenlang staflid van de Belgische Vereniging voor creatieve therapie."

Wanneer: 3 juni 2022 tot 4 september 2022
Aantal modules: 9 trainingen
Waar: AgapeBelgium
€1800.00 Incl. catering Excl. BTW

©2022 Agape Belgium | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Juridische informatie | Covid19-informatie